JussiMakipelto

Kaikki blogit puheenaiheesta Elokuvat

Ysäri-jysäri, eli miksi 1990-luvun nostalgisointi vain lisääntyy

1990-luku korvaa 1920-luvun, miksi? Työskentelen yläkouluikäisten opettajana ja joka päivä minusta tuntuu kuin astuisin omaan koululuokkaani 1990-luvun alkupuolella. Kyse ei ole vain oman nuoruuden muistelemisesta vaan nuorisomuodista joka sattuu juuri nyt jäljittelemään 1990-lukua. Epäilisin 1990-luvun muistelemisen leviävän jatkuvasti laajemmalle, sillä on kulttuurista tilausta pelkän kronologisen sattuman lisäksi.

Keltainen idiootti valloittaa maailman

Myönnän erään tärkeän asian: minä pidän Yhdysvalloista ja arvostan suuresti maan historiaa maailman viihde- ja elokuvateollisuuden laukaisualustana. Liittovaltion syntyhistoria ja kyläyhteisöllinen henki yhdistettynä brittien hallinnollisten mekanismien mehustamiseen ja uudelleenkäyttöön näyttäen pitkää nenää monarkialle herättävät minussa ei kuumia, mutta vähintään lämpimiä tunteita.

Veli Aku Louhimies

Katsokaa, veljet, omaa kutsumistanne: 
ei ole monta inhimillisesti viisasta, 
ei monta mahtavaa, ei monta jalosukuista.

Auringon alla, mitä se hyödyttää, kaikki vaivannäkö, 
vaikka saisit omaksesi koko maailman, maineen, kunnian?

Syntyi kiistaa siitä, kuka heistä oli suurin.

Joka teistä on suurin, se olkoon toisten palvelija.

Saat nauttia työsi hedelmistä, hyvä on osasi, sinä onnellinen!

Kuka oletkin, joka elää tahdot 
ja rakastat elämän päiviä, nauttiaksesi onnea:

Mitä lahjaksi elokuvafanille?

Tässäpä muutamia vinkkejä ja ideoita viimehetken lahjaostoksille. Tai ainakin muistilista joulun jälkeiseen alennusmyyntiin kinofiileille ja heidän sukulaisilleen.

Toisin kuin monen muun sukulaisen/ystävän/tuttavan/kumminkaiman kohdalla, elokuvafanille joululahjan ostaminen on joko helppoa tai erittäin helppoa. Kyllä helppoa! Ja vielä helpommaksi elokuvafanin muistaminen muuttuu, kun luet tämän tekstin. Tässä listattuna muutamia takuuvarmoja lahjoja ja niille perustelut.

Taide ja musiikki keksimiskilpailuina

En pidä käsitetaidetta ja installaatioita taiteena. Ja jos säveltäjän keskeisenä tavoitteena on löytää instrumenteista uusia ääniä tai soittotapoja, se ei ole säveltämistä, vaan keksimistä. Elokuvat ohjelmoivat ihmisiä mekaanisiin tunteisiin ja niiden musiikki synnyttää tunnekliseitä.

Ei niin hyvä Tähtien sota

Tähtien sota -elokuvasarja saa ensi viikolla jatkoa uudella kahdeksannella osalla, joka on nimiöity muotoon The Last Jedi. Kuka onkaan viimeinen jedi, se selvinnee elokuvassa. Tai sitten ei. Kovat paineet tällä viimeisellä jedillä kuitenkin on. Ainakin mikäli elokuva mielii nostaa yhden kaikkien aikojen suosituimmista elokuvasarjoista pois siitä alholta, mihin saagan edellinen osa sen jätti.

Ruben Östlund ja The Square

Sana "museo" tuo tietenkin mieleen menneisyyden, kaukaa historiasta nykyhetkeen säilötyt ympäristöt, interiöörit ynnä esineet, ajan patinoimat vanhan tavaran varastot. Taidemuseo on kuitenkin jotain muuta, taidettahan on kaikkina aikoina tehty ikuisuutta varten, ja siksi taide on jo olemuksellisesti, itsessään, tietynlainen museo.

34. elokuvaviikko – upeaa jälleen kerran

Saarijärven elokuvakerhon suurin vuosittainen ponnistus on taas takana päin. Ja upea viikko se olikin. Harmikseni, toisin kuin edellisessä kirjoituksessa suunnittelin, aika monta hyvää elokuvaa jäi näkemättä. Vaikka olisinkin ne ilmaiseksi nähnyt – taas poiketen edellisestä tekstistä. Väliin tuli elämä ja luottamustoimet.

Reilu viikko elokuvia

Huomenna se starttaa. Saarijärven 34. elokuvaviikko. Kyllä tätä on taas odotetukin. Synkkä marraskuinen viikko täynnä toinen toistaa parempia elokuvia. Minulla on jo merkittynä ylös puolisen tusinaa leffaa, jotka vaan on käytävä katsomassa. Näiden lisäksi Suomi100 -juhlavuoden kunniaksi tarjolla on kotimaisen elokuvan klassikoita, kuten Komisario Palmun erehdys sekä kaiken kruunaa neljä mysteerielokuvaa joita ei etukäteen paljasteta.

Aku Louhimies tekemään Mannerheim-elokuva loppuun ja Talvisota uusiksi?

- Niin, miksei? Tuntemattoman sotilaan lisäksi voitaisiin kai joitain muitakin tuttuja leffoja jo päivittää ajan tasalle filmatisoinnin teknisen  vanhentuneisuuden tai muunkin syyn vuoksi. Koko pätkän kuvaamatta jäämisen esimerkiksi tai ehkä joskus ultraedistyksellisyydenkin. Pekka Parikan 1980-luvun Talvisota lienee jo ainakin joiltain osin samaan tapaan vanhentunut kuin Mollen hiukan vanhempi Tuntematon. 

Julkaise syötteitä